Månadens superfood finns i skogen

svamp2

Hösten är en tid att reflektera över var vi har varit och förbereda oss inför det som väntar. Vi har kommit ur en mycket riklig och produktiv tid på året och nu är det skördesäsong, ett naturligt tillfälle att samlas och fylla skafferiet inför de kommande månaderna. Genom att anpassa din mat efter jordens naturliga cykler får du både i dig extra rik näring samtidigt som du sparar resurser (dina och moder jords). Gå ut i skogen, plocka lingon och håll utkik efter sprängticka! Även kallad chaga, en magisk svamp sprängfylld av antioxidanter. (Är du osäker på svampar så chansa aldrig, njut då av dofterna, en stund i skogen och köp din svamp i affären!).

Recept på chagate
Chaga (sprängticka på svenska) är som sagt sprängfylld av antioxidanter, vilket i en studie har visat öka viktig cellaktivitet något enormt. Chaga stärker immunförsvaret, motverkar bakterier, virus och inflammatoriska sjukdomar. En riktig supersvamp att boosta med denna höst! Vi dricker den gärna som te. Det kan du enkelt göra själv från färsk eller torkad chaga (det finns både pulver och bitar).

Chagate-recept: Koka cirka 3 x 3 cm stor bit eller 1 msk pulver i en liter vatten. Minst under en timma men gärna på svag svag värme under 10-12 timmar. Du kan sen återanvända svampen 5–6 gånger, tills teet inte längre får ordentlig färg (första gången blir det svart som kaffe). Ju fler gånger du kokat den, desto längre tid behöver du koka den varje gång.

Sänker blodtrycket
En annan magisk svamp är lacktickan, eller reishi. Den är en superkur mot stress då den innehåller vitaminer, mineraler och aminosyror och har använts i över 4 000 år i Kina (där kallas den odödlighetens svamp (ling zhi). Reishi sänker blocktrycket och förbättrar blodcirkulationen. Reishi sägs också kunna balansera hormonsystem som är ur balans, ge bättre sömn och lindra astma och allergier. Testa själv och se vad dessa magiska svampar gör för dig.

Sedan funkar det ju också alltid med en klassisk kantarellmacka med mycket smör stekt med kärlek!

Och du, passa på att ta av dig skorna, dofta dofterna och lyssna till livet självt där ute i skogen.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar