Hitta din optimala vikt genom att andas rätt

Blogg-44-1

Det uppskattas att ca 90% av alla människor andas med ca 50% av sin kapacitet. Det betyder att många av oss inte får optimal syresättning och cirkulation. En grund andning är tyvärr kopplad till en hel mängd hälsoproblem, som förhöjda nivåer av stress och ångest, ett svagare immunsystem, ökad trötthet, stel nacke och axlar samt hjärt och kärlsjukdomar. Den positiva nyheten är att du enkelt kan ändra detta!

 

Vertikal och horisontell andning

Vi andas ju hela tiden och som barn har vi naturligt ett horisontellt andetag. Men med ålder och stagnerande vanor byts detta ut till ett vertikalt andetag. Vertikal andning får dina axlar och ditt bröst att stiga mot hakan med inandning, vilket förmodligen beskriver hur du andas för närvarande, medan horisontell andning får dina revben att expandera bort från din mittlinje med inandning.

Vertikal andning gör att diafragman inte rör på sig särskilt mycket, vilket leder till ryggsmärta, matsmältningsbesvär, högt blodtryck och generellt ökad stress på kroppen. Detta påverkar i sin tur andra saker så som tillgången på syre till hjärna, hjärta och lungor men även din hållning, hur du går och sättet du pratar på!

 Andra skadliga effekter av vertikal andning:

  •     Ökade nivåer av stresshormonet kortisol
  •     Dålig sömn
  •     Humörsvängningar
  •     Viktökning
  •     Svårt att fokusera fokus

 

Horisontell andning kan i början kännas onaturlig och krävande eftersom att diafragman rör sig, men kom ihåg att det är det mest naturliga sättet för kroppen att andas på (det vara bara längesedan och man blir ju bra på det man gör ;)

Gör övningen nedan 2-4 gånger om dagen för att få din kropp att börja andas med diafragman ingen. Efter några dagar kommer du känna av stora effekter!

 

Andas horisontellt

Ligg på rygg med fötterna i golvet.

Lägg en hand på bröstet och en hand på magen.
Bibehåll lång nacke och skulderbladen mot underlaget under hela övningen. Är det svårt kan du ha en huvudkudde under huvudet.

Andas in och känn hur handen på magen rör sig, handen på bröstet ska vara stilla.
Andas ut och känn hur handen på magen sjunker ner.
Varje andetag är som en våg genom magen, andas in = magen går upp som en mjuk ballong, andas ut = magen sjunker ner. Bröstet är avslappnat och stilla.

 

Låt Johanna guida dig här 

 

Eller för dig som är medlem i SoulWork Club kan du träna Lär Dig Andas Rätt passet HÄR Testa Membership gratis i 10 dagar

När det börjar kännas lätt kan du öka tiden till 10 minuter och göra övningen sittande eller stående. Nästa steg är att andas på detta sätt när du tränar våra WorkIn pass Innan du vet ordet av det kommer horisontell andning att kännas som det mest naturliga sättet att andas!

 

2 kommentarer

EiraAlanko
 

Tack för påminnelsen att andas med magen, praktiserar nu medan jag ammar 👌❤️

Läs mer
Läs mindre
Johanna Hector
 

Så kul att höra :) Älskar att det är så enkelt och gör så stor skillnad!

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt

Lämna en kommentar