Varför ska du prioritera dig själv?

Många av er undrar hur jag får till ritualer, träning, driva företag och hålla kontakten med min pussy power med tre barn runtomkring mig. Jag har funderat och mitt svar handlar mycket om hur jag ser på livet. Låt mig förklara varför det är viktigt att DU prioriterar DIG själv!Livet var annorlunda innan vi fick barn, visst? Vi var bara ansvariga för oss själva, och hade mer tid att faktiskt fokusera på oss själva!

När vi välkomnade ett barn till denna värld flyttades fokus från oss till dem. Barnet var hjälplöst och behövde både kärlek och skydd. Det var spännande, överväldigande och plötsligt kretsade livet runt barnet snarare än runt oss själva. Naturligt flyttades fokus från att ta hand om oss själva till att ta hand om familjen, vi började prioritera andras behov över våra egna.

När bebisen gråter på natten är vi mammor oftast först med att lugna, ge mat och kärlek. Vår egen sömn blir lidande och på dagen har många mammor både jobb och andra barn att ta hand om. Flera mammor lever utan en partner som kan hjälpa till och då ligger allt ansvar på hennes axlar.

Även om vi är helt slut, utbrända och utmattade så fortsätter många av oss i tron på status quo som lyder "mamma kan göra allt". Många mammor känner stor press, inte bara från samhället utan från sig själva. Att leverera på jobbet, ta hand om familjen och hemmet. Lägg på en press av perfektionism, att snabbt vara ”tillbaka i toppform” och socialisera med vänner och partner. Att vila känns som slöseri med tid, eller som att bryta mot reglerna! Om vi inte lever upp till samhällets och våra egna förväntningar kring moderskapet känner vi oss skyldiga, ja rent av misslyckade. 

Men sanningen är att mammor är inte robotar, oavsett hur hårt vi försöker för att vara det. Vi r mänskliga och varje människa har sina gränser, framförallt behöver vi VILA! Va fasiken, till och med robotar behöver ladda sina batterier! Vi kan inte leverera på topp som mamma om vi försummar oss själva.

 

Vi kan inte vara tålmodiga, närvarande och kärleksfulla om vi inte är det gentemot oss själva först.

 

Vi kan inte hälla från en tom kopp.

Den goda nyheten är att du inte behöver fastna i dåligt samvete spiralen, du kan ta hand om dig själv utan att försumma familjen!  Att fylla din egen kopp genom att praktisera medvetenhet tar bara några minuter av din dag samtidigt som det ger dig lugn och marginaler som i sin tur skapar mer utrymme och energi för dig själv. Så att du kan vara den bästa möjliga mamman!

Här är några enkla saker du kan göra när du tex är i köket och diskar:

1: Pausa med händerna under vattnet och ta ett djupt andetag.

2: Visualisera hur det varma vattnet tvätta bort stressande tankar.

3: Fokusera på känslan av hur vattnet rinner över din hud.

4: Lyssna på vattnet som landar i diskhon.

5: Se färgerna som reflekteras genom vattenströmmen.

6: Titta på vattnet när det rinner ner i avloppet.

7: Visualisera hur tankarna tvättas av samtidigt som tallrikarna blir rena.


Du kan självklart göra detta med vilken aktivitet som helst under dagen, involvera alla sinnen och låt dig själv dyka in med doft, känsel, syn och hörsel. Låt det ta över dina tankar och fylla dig av närvaro. Detta i sin tur ger dig mer marginaler, att känna genuin medkänsla, acceptans och kanske tacksamhet. Det hjälper också till att förhindra överväldigande känslor som kan få dig att göra saker du inte är stolt över, som att skrika på grund av frustration eller bli irriterad när dina barn kämpar för att få din uppmärksamhet. Du kan helt enkelt hantera mer när du är jordad.

Fyll på din egen kopp dagligen. Några minuter här och där, vi kallar det SoulSurfing! Personligen har jag då mer marginaler att bjuda in barnen i mina ritualer, låta dem leka runt mig när jag kör en WorkOut och vila med mig när jag trycker på paus för en WorkIn

Kom ihåg som jag skrev om i mitt tidigare inlägg - Say Hell No To Perfection

 

Djupa mjuka andetag, Johanna 0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!