Tips för att äta hälsosamt!

8E710137-1837-43DC-ADEA-0AD2F4B4FE5A

Johanna Hector blev nyligen intervjuad av Gryningens i Stockholm, ett paradis för alla som vill äta med alla sinnen och nära hela varelsen!

Vad är din mat filosofi?
Mat är näring för hela varelsen så jag bjuder in hela spektrat, alla sinnena och alla syftena i min matfilosofi. Basen är att äta så nära jorden som möjligt, kortaste innehållslistan och stoppar man tillbaka maten i jorden ska det komma upp en grodd :)

Andra lagret är att äta med alla sinnena. Bjuda in doft, syn, känsel/textur, smak och lyssna på kärleksfulla konversationer eller tankar undertiden. Sammanhanget maten äts i, låta den vara näringsrik i sig! 

Tredje lagret är att tillåta frihet, att emellanåt äta något som inte är nära naturen, som kanske är lite giftigt men som känns busigt, tillfredsställande, njutbart. Så hela spektrat - jag kallar det SoulFood. Utan pekpinnar och förbud! Detta är något vi verkligen jobbar med i SoulWork Club där SoulFood är en viktig del i alla våra program!

B4051A85-A0CF-44CF-8A58-1CC9CCB99D34

Vad kan man alltid hitta i ditt skafferi?
Citroner
Färgglada frukt och grönsaker som är i säsong
Salta nötter och chips
Choklad
Varsamt rostade kaffebönor
Rött, sött te
Hemmagjorda småkakor
Havremjölk
Surkål
Gryn och linser/bönor av alla dess slag
Massvis med spännande pulver så som accai, moringa, nypon, nässlor
Torkade snacks så som kokos, mullbär, hasselnötter, valnötter, mango
I frysen har vi alltid grönkål, spenat, bär, ärtor, broccoli, mango och hemmagjorda buljonger!


Dina bästa matlagningstips?
Gör det enkelt för dig själv! Med tre barn (en 7 månaders) är min matlagning just nu väldigt spartansk. Vi lägger vikt på att umgås så barnen hjälper till i köket och vi äter alltid tillsammans alla fem. Så krydda maten med kärlek, det är mitt absolut bästa tips. Finns ingen godare krydda!


Vilken maträtt är din go-to när du behöver laga någonting hälsosamt snabbt?
Grym fråga, alla våra maträtter är i denna kategori. BuddhaBowls är familjens GoTo! Vi kokar ofta mycket gryn (älskar quinoa) så kan man snabbt plocka fram det ur kylen, grönsaker i regnbågens färger, skär, skivar, river, ångkokar, sauterar, grillar för olika textur och smak. Sen ställer vi fram olika såser som tahini, pesto, tomatsås, mandelsmör, god olivolja, citron och kryddor som chilli, dill, svartpeppar, flingsalt, kummin, sesamfrö, riven kokos. Så skapar alla sin egen skål. Älskar att vi äter ”samma” mat, vi har aldrig vuxenmat och barnmat utan alla, även vår 7månaders äter samma mat. Kan varmt rek BLW metoden för er med bebisar!

DD8BAF47-8126-42D7-8540-0E788ABAFF0B

Vad är dina bästa tipps för att äta hälsosamt?
Ät med alla dina sinnen, gärna med händerna.
Ät mat utan innehållsförteckning.
Ät hela frukten, grönsaken, djuret (om du äter det)!
Ät det som är i säsong, nära där du bor.
Vi är ett med naturen, hälsa handlar om den lilla kroppens hälsa men även den stora kroppen moder jord!
När detta är din bas kan du sedan njuta av godis, bakverk, vin, kaffe, ja strössla och njuta av alla smakerna utan att vara dömande, mot dig själv eller andra!