Möt vår Gröna SoulQueen

63

Denna månad vill vi lyfta en grym SoulQueen i köket, nämligen brännässlan, eller urtica dioica, en ört som har använts för läkning och kraft genom urminnes tider! Man hittar den växande nästan överallt och gärna där man egentligen inte vill ha den. 

Vanligast är att man använder sig av bladen och stammen, men även roten har farmaceutiska egenskaper. Brännässlan sägs ha antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att läka flera olika hälsoproblem. Ovanjordsdelen är blodbildningsökande och svagt blodsockersänkande. Den används också för att lindra allergiska besvär och ledvärk. Nässlans unga skott innehåller mest nyttigheter så passa på att plocka dessa nu under våren. Man kan också torka nässlorna, då kan man använda de lite grövre nässelbladen.

Under Reset dagen den 20 april tar vi vara på denna gröna gudinna och låter henne boosta oss hela dagen. Ett av recepten delar vi här med dig, en utsökt och enkel nässelsoppa. Till soppan nedan är de unga skotten att föredra!

Näringsrik nässelsoppa 4 portioner
500g förvällda nässlor (går även bra med spenat)
2 vitlöksklyftor
2 schalottenlök
1 msk olivolja
6 dl grönsaksbuljong
200g sötpotatis eller vanlig potatis
Salt och peppar
Havremjölk + ägg (valfritt)

Finhacka vitlök och schalottenlök och fräs mjukt i olivoljan. Dela potatisen i mindre bitar och lägg i potatis, nässlorna och buljongen. Koka upp och låt sen koka på svag värme i ca 15min. Mixa soppan och smaka av med salt, peppar. Eventuellt 1dl havremjölk eller späd med vatten om det behövs. Servera i en vacker skål med några droppar citron och olivolja eller ett pocherat ägg. 

Nässlor är:
Rika på vitamin A och C
Rika på järn
Blodbildande och blodrenande
Anti-inflammatoriska

Du som har membership hittar fler inspirerande recept och ritualer i aprils Reset pdf. Ute nu!

Ser fram emot vår kommande Reset dag tillsammans.


Njut av din SoulFood

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar