SoulFood: Recept på nässelsoppa

Nässlan är en riktig queen i SoulFood-köket! Det är en ört som har använts för läkning och kraft genom urminnes tider. Man hittar den växande nästan överallt och gärna där man egentligen inte vill ha den. 

Vanligast är att man använder sig av bladen och stammen, men även roten har farmaceutiska egenskaper. Brännässlan sägs ha antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att läka flera olika hälsoproblem. Ovanjordsdelen är blodbildningsökande och svagt blodsockersänkande. Den används också för att lindra allergiska besvär och ledvärk. Nässlans unga skott innehåller mest nyttigheter så passa på att plocka dessa nu under våren. Man kan också torka nässlorna, då kan man använda de lite grövre nässelbladen.

Näringsrik nässelsoppa 4 portioner
500 g förvällda nässlor 
2 vitlöksklyftor
2 schalottenlök
1 msk olivolja
6 dl grönsaksbuljong
200 g sötpotatis eller vanlig potatis
Salt och peppar
Havremjölk + ägg (valfritt)

Gör så här: Finhacka vitlök och schalottenlök och fräs mjukt i olivoljan. Dela potatisen i mindre bitar och lägg i potatis, nässlorna och buljongen. Koka upp och låt sedan koka på svag värme i cirka 15 minuter. Mixa soppan och smaka av med salt, peppar. Späd eventuellt med 1dl havremjölk eller vatten om det behövs. Servera i en vacker skål med några droppar citron och olivolja eller ett pocherat ägg. 

Njut!

Mer SoulFood i klubben:

Logga in

Bli medlem!

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar