Levande vatten med örter

Har du druckit te någon gång? Du vet när man häller varmt vatten över en mix av öreter och teblad för att få den där goda smaken. Smaken, och kanske ritualen av att dricka teet, är fantastisk. Men vad sägs om att lägga till kraftull näring utöver det vackra och goda? Det är superkraften i månadens SoulFood-recept; levande vatten med örter! Det kan liknas vid te men har bryggts i århundraden för sina medicinska fördelar.

Förslag på olika örter
Detta vatten är närande, fullt av mineraler, vitaminer, proteiner, fetter och eteriska oljor som stöttar vårt välbefinnande. I receptet hittar du förslag på olika örter att använda beroende på vad du har tillgång till och vad du är i behov av. En stor anledning till dagens hälsoproblem är undernäring, det är här örter kommer in i bilden. Örter är otroligt rika på näring som är biotillgänglig, vilket betyder att den snabbt och lätt absorberas och kan används av våra kroppar!

Drick regelbundet
Drick gärna ditt örtvatten regelbundet för att stötta din hälsa - allt från din matsmältning till det endokrina systemet för att inte tala om skelett, muskler och hud! Att smutta på en närande örtinfusion dagligen är ett av de enklaste och mest effektiva sätten att investera i sin hälsa! Brukar du dricka levande vatten med örter? Isåfall vilka är dina favoritörter?

Här är våra topp tre:
Nässlor är extremt näringsrika och innehåller betydande mängder av en lång rad vitaminer, mineraler och aminosyror. Speciellt är nässlor en bra källa för C-vitamin, järn, folsyra och kalcium. Nässlan är därmed ett suveränt livsmedel för att öka näringstätheten i maten och för att höja energin och orken.

Rödklöver är näringsrik med bra protein och fytohormoner. Rödklöver har renande verkan på lymfa och nervsystem samt stärker upp skelettet då klövern innehåller kalcium. Rödklövern sägs också öka fertiliteten och stödjer leverns reningsarbete. En annan god egenskap är att rödklöver är bra vid stress och trötthet eller när du bara vill bli lite uppiggad. 

Havrestrå är en av de bästa dryckerna för att nära nervsystemet, speciellt vid stress. Växten är mycket bra vid utmattning, depression och verkar både avslappnande och stimulerande, beroende på vad som behövs. Den sänker höga kolesterolvärden och balanserar blodsockret. Havrestrå är rikt på kalcium i lättupptaglig form, så förvänta dig starka nerver, ett friskt hjärta, elastiska blodkärl. Motverkar också huvudvärk och gör att man sover lugnare.