Fjärde trimestern

ROS_6655-S

Home is where the heart is

 

De tre första månaderna efter förlossningen kallas för den fjärde trimestern då de är som en förlängning av graviditeten, både för dig och din bebis. 

Detta är ofta en omvälvande tid med mycket känslor. Det är inte bara ett barn som föds utan även en mamma och pappa. Man försätts i nya situationer och har plötsligt ansvar för mer än sig själv. Kommunikation är fortsatt viktigt. Jag vill uppmuntra er till att fortsätta att prata med varandra och ta saker för givet. I SoulSurfing kapitlet finner du givande frågeställningar att ha en dialog kring inför den fjärde trimestern.

Enligt österländsk filosofi bör man se skedet efter förlossningen som en omvänd graviditet. Den närmsta tiden kallas för den fjärde trimestern, ha inte så bråttom att komma tillbaka. Det är fantastiskt hur kaotiskt livet med en nyfödd är. Om du inte har barn sen tidigare är det nästintill omöjligt att föreställa sig. Om du har barn sedan tidigare är den första tiden säkert en dimma. Utmattning och ångest är en del av vardagen. Att hitta din telefon kan vara en utmaning, att följa dina egna tankar kan vara omöjligt. Även när det går "bra" (både mamma och barn är friska) är det en utmaning att överleva den fjärde trimestern, kanske något av det tuffaste du kommer att gå igenom. Under graviditeten blir ofta kvinnan hyllad och all uppmärksamhet vänds mot henne. Men när barnet är fött tenderar folk mest vara intresserade av barnet :) En nybliven mammas behov liknar väldigt mycket de behov ett nyfött barn har. Mamman översköljs av hormoner, förväntas lära sig och bemästra helt nya färdigheter samtidigt som hennes behov av vård, värme, näring och vila är enorma. Uråldriga seder finns över hela världen där fokus ligger på att stötta den nyblivna modern under denna heliga tid, både känslomässigt, fysiskt och andligt. I Dominikanska Republiken lämnar en kvinna inte huset på 40 dagar; i Indien 22 dagar; och Kina 30 dagar. Hennes nära tar över matlagning, städning, syskonvård och behandlar mamman med örter och massage så att hon kan fylla på sin livskraft och knyta an till barnet. I Sverige har vi inga sådana traditioner idag. Nyfödda mödrar förväntas klara sig själva och steget att be om hjälp är ofta enormt.

Det är dags för en förändring, att ta tillbaka traditionen och kunskapen kring den fjärde trimestern!

Jag önskar själv att jag hade haft stöd och kunskap om denna omvälvande tid under mina två tidigare graviditeter. Och som jag har njutit av att dyka ner i detta område och suga åt mig av all kunskap, visdom och information som faktiskt finns men som är ganska svår att få tag på och tyvärr väldigt spretig. Därför har det varit en ynnest att skapa detta program, till dig och till mig själv när jag nu går in i den fjärde trimestern själv!

Detta program följer inte någon specifik plan, det finns inget optimalt eller korrekt sätt att lägga upp denna tiden. Tvärtom handlar det om att vara inkännande, lyssna på dina och barnets behov och använda redskapen och ritualerna utifrån det. Du kan läsa mer om programmet HÄR!

Lyssna, känn och låt det flöda genom dig, HELA du är välkommen här och detta program har redskap för alla delarna!

Varma Kramar, Johanna

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar