Lindra inflammation, depression och migrän med dessa enkla tips!

Blogg38-S

Jag är djupt fascinerad av allt som har med vagusnerven att göra! Känner du till den? Visste du att man kan behandla artros genom att stimulera vagusnerven tex. Genom att aktivera vagusnerven kan vi trigga igång det parasympatiska nervsystemet och på så sätt lindra inflammation och stärka immunsystemet.

Först och främst är vagusnerven den längsta nerven i kroppen, den har sitt ursprung i hjärnan, går ner genom halsen, passerar runt matsmältningssystemet, levern, mjälten, bukspottkörteln, hjärtat och lungorna. Den spelar en viktig roll när det kommer till aktiveringen av det parasympatiska nervsystemet (rest & digest).

Några av oss har en starkare vagusnerv än andra, dvs att våra kroppar kan slappna av och återställa systemet snabbare efter ett stresspåslag. Denna kraft kalla för vagal tonus. Vi kan mäta vagusnervens tonus genom att studera hur hjärtfrekvensen varierar med andetaget. Varje inandning ger ett sympatikuspåslag och hjärtfrekvensen ökar och varje utandning ger det motsatta, ett parasympatiskt påslag, och hjärtfrekvensen sjunker. Ju tydligare denna växelverkan märks i hjärtfrekvensen desto spänstigare är vagusnerven och vår förmåga att växla tempo, att gå från stress till återhämtning. Forskningen visar på ett tydligt samband mellan en hög vagal tonus och fysiskt och psykiskt välmående. Motsatsen, en låg vagal tonus visar bland annat kopplingar till kronisk inflammation, depressioner, smärta, fibromyalgi och hjärt- och kärlsjukdomar.

 

Hur ökar vi vagaltonen?

Den goda nyheten är att du kan stärka vagusnerven och träna upp den genom regelbunden träning! Något vi har inkorporerat i alla våra SoulWork program men framförallt jobbar vi med den i programmet Restore & Rejuvenate


Här är några enkla tips för att komma igång och stärka vagus tonen:

- Långsam djupandning. Andas djupt ner i magne och låt diafragman röra sig fullt ut, det stimulerar och tonar vagusnerven.

- Humma! Eftersom vagusnerven är kopplad till stämbanden stimulerar du den genom att brumma, humma och använda rösten. Upprepa mantrat OM några gånger dagligen!

- Dusha kallt! Exakt vad det är som stimulerar vagusnerven här är inte känt (så vitt jag vet) men man har sett en tydlig påverkan på vagusnerven.

- Meditera! Så som du behandlar dig själv, så behandlar du andra. Studier visar på att ökade positiv självkänsla leder till ökad social närhet som i sin tur leder till förbättrad tonus i vagusnerven. 

- Ät SoulFood! Närvaron av friska bakterier i tarmen skapar en positiv återkopplingsslinga genom vagusnerven och ökar dess ton.

Med dessa enkla metoder kan du alltså påverka din allmänna hälsa positivt. Dämpa inflammationer, irriterad matsmältning, högt blodtryck, migrän och depression. I årtusenden har vi vetat att andningsövningar och meditation birar positivt till vår hälsa men visst är det fascinerande när vi även får lära oss mekanismerna bakom dessa tekniker! Jag hoppas att du är inspirerad att inkorporera och prioritera dessa enkla tekniker för ett liv med lite mer stuns och josighet! Och vill du dyka djupare och bli guidad finner du flera guidade sessioner i vårt MEMBERSHIP!  Testa 10 dagar gratis :)


Med Soul - Johanna 

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar