Vara gravid och föda barn i Corona tider...

Bild1-S

Det blir inte alltid som man tänkt sig!

Det kommer alltid finnas ett före och efter Corona i våra liv. Men livet stannar inte upp för att ett nytt virus har drabbat oss och det kommer att födas många barn under den här tiden. Den 20 mars 2020 föddes vår tredje dotter på Varbergs Förlossning, jag hade gått flera dagar över tiden, något som verkligen varit utmanande för mig under tidigare graviditeter (läs förväntningar + kontrollbehov var lika med oro, rädsla, frustration och hopplöshet blandat i ett). Men nu, 7 år efter min första graviditet kunde jag verkligen använda mig av alla de redskap och tekniker jag har praktiserat på min yogamatta och i SoulWork Club. Jag hade en helt annan tillit till min kropp och tekniker för att känna alla mina känslor istället för att låta dem skapa kaos på insidan. MEN… så kom det ytterligare en utmaning, Covid-19! Hela samhället började skaka, sociala medier, nyheter, ja ALL information och diverse åsikter bara öste över mig som en tsunami. Det var svårt att stå emot, att hålla balansen, tilliten och jag kände hur ångest och rädsla började bosätta sig i min kropp.

 

Där och då tog jag ett beslut: THIS IS WHAT I TRAINED FOR! Det var dags att verkligen tillämpa ALLT det jag praktiserat i årtionden, IN REAL LIFE. Med hopp om att något eller några av dessa saker kan vara till hjälp eller stöd åt DIG gravida gudinna så delar jag nu med mig av det som hjälpte mig genom graviditeten och förlossningen i dessa tider av corona pandemin!

 

Bild2-S.jpg


💗Sök information på RÄTT plats och begränsa tid på sociala medier/nyheter!
NU är inte rätt tid att läsa kommentarer eller folks åsikter på sociala medier eller sidor som Aftonblandet och liknande. Sätt en spärr på din telefon, begränsa din tid på dessa appar och tala tydligt om för människor runt omkring dig att du INTE vill bli ”informerad” av dem kring corona viruset och vad de har ”hört eller tycker och tänker”. Kom ihåg - NEJ är en komplett mening, du behöver inte förklara dig!

Jag höll mig uppdaterad HÄR samt via denna blogg som jag tycker är saklig.

 

💗Grunda dig!
Det är en tanke, en känsla men det är inte du! Tankar och känslor behöver flöda GENOM kroppen. Inom flera spirituella traditioner lockas vi att gå FÖRBI kroppen, som att vi borde sätta oss över våra känslor och tankar, inte bry oss om dem, vara STÖRRE än dem. Men det funkar faktiskt inte så. ”What you resist persists”. Istället vill jag bjuda in dig att gå ner (istället för upp ;), ner i kroppen, ner i mörkret, känslan, tanken och lyssna på den, känna den, göra plats för den. Det är SOUL! Soul går ner, Spirit går upp. Det finns flera olika tekniker för att konstruktivt hantera dina tankar och känslor. Tex:

 • Meditation - HÄR är en gratis meditation som jag skapat speciellt för denna tid!

 • Rörelse - frisätter endorfiner och andra hormoner som får dig att känna dig närvarande och mer tillfreds.
  HÄR hittar du gratis pass för Gravida Gudinnor och HÄR kan du testa alla våra pass gratis i 10 dagar.

 • Känsla av samband och sammanhang - Att faktiskt ringa någon och ha ett samtal, inte smsa eller skriva en kommentar även om det också kan boosta känslan av tillhörighet. Ha ett samtal, utan andra distraktioner. Lyssna och be om att få bli hörd. Utan att få råd eller behovet av att fixa den andra. Att få bli sedd och hörd är ovärderligt, vi lever för kontakt och vi blir till när vi ses av andra!

 

💗Sörj!
Denna punkt är så viktig! Du hade säkert helt andra planer och drömmar för denna tiden. Kanske hade du planerat att ha en doula, vänner eller familj med på förlossningen, ultraljudet, besöken hos barnmorskan och så vidare. Känslor av sorg, ilska och frustration är helt naturliga. Som jag skrev ovan, låt dem flöda igenom dig. Sörj att det inte blev som du hade tänkt dig, som du hade önskat. Sorg har en alldeles för liten del i dagens samhälle, vi ser sällan andra sörja, så hur ska vi veta hur man gör? Kanske ändras detta med dig och din generation - våga sörja, låt sorgen ta plats!

 

💗Skapa ditt eget retreat
Första timmarna/dygnen och veckorna med det nya livet är en enorm omställning både för mamman och barnet, även resten av familjen. Att tänka igenom denna tiden INNAN förlossningen är något jag varmt rekommenderar. I mina tre förlossningsbrev som jag skrivit har målbilden alltid varit några dagar eller veckor EFTER förlossningen. Lite som att 100meters löpare inte siktar mot mållinjen utan några meter efter för att säkra segern och målgången :).

Bild3-S.jpg 

Jag vet flera som haft målbilden att få upp bebisen till bröstet. Och sen blivit totalt överväldigade av tiden efter förlossningen, de sömnlösa nätterna, amning, ansvaret för ett litet liv, att tolka skrik och att känna sig otillräcklig i en storm av hormoner och en kropp som försöker läka.

 

Därför vill jag verkligen lyfta, hylla och inkludera den fjärde trimestern i graviditeten och även målbilden kring förlossningen, förlänga den så att den inkluderar även timmarna, dagarna och veckorna efter det att barnet är fött.

 

Jag och min man har haft förmånen att stanna kvar på BB i 48h efter födelsen av våra två första barn. För oss har det varit en magisk tid. Med första barnet var det skönt med stödet av barnmorskor men även att slippa tänka på mat, städ och allt annat som pockar på ens uppmärksamhet när man är hemma.

 

Med vårt andra barn kom min mamma upp och tog hand om vår Leonie medans vi lärde känna Jacquline och återhämtade oss i vårt retreat på BB Varberg.

 

Denna gång ändrades allt dygnet innan Solei föddes. I och med covid-19 fick endast en person följa med på förlossningen och på BB fick endast mamman och barnet vistas. Jag kände direkt en stor sorg, i magen och i bröstet och tankarna rusade i oro. Jag satt med det, andades och lät känslorna svämma över mig. Intellektuellt visste jag att så många är i mycket tuffare situationer än vi etc etc men det hjälper inte att förminska sina känslor, det har jag lärt mig.

 

Så efter känslostormen stillnade allt och jag kunde tänka konstruktivt! En av våra målbilder var som sagt att rulla in på BB och njuta av bubblan där. Tiden tillsammans, ett retreat utan måsten, utanför hemmet, att bara få vara vi tre. När detta inte längre var möjligt för oss bestämde vi oss för att skapa vårt eget BB, vårt eget retreat! Det var också en chans för oss att stötta andra småföretagare och Sveriges näringsliv i dessa tuffa tider.

 

Vi bokade rum på ljuvliga Varbergs Stadshotell, packade om BB väskan och satte en ny målbild. Om vi fick ett friskt barn och allt gick bra skulle vi lämna förlossningen efter 6 timmar för att checka in på vårt egenskapade BB.

 

Och så blev det! Fredag den 20/3 kort efter lunch vandrade jag med långsamma steg och Solei i famnen in på ett ljuvligt ljust rum, klädde av oss kläderna och kröp ner i den mjuka, sköna sängen. Där stannade vi medans Andreas hämtade lyxiga frukostar, luncher och middagar. Vi njöt av mjuka handdukar (toapapper 😂), varma duschar och tid att bara lära känna Solei. Våra två stora tjejer njöt av egentid med sin mormor hemma.

 

Det kändes så tryggt att vara ha 3min till Varbergs sjukhus om det skulle vara något och på söndagen återvände vi för 48h läkarbesöket innan vi körde hem till hela familjen och systrarna fick mötas för första gången.

Bild4-S.jpg

 

Till alla som ska föda barn under dessa tider; jag vet hur det känns, det är oroligt, kanske känns osäkert och samtidigt är det lätt att förminska sina känslor och tänka att så många har större problem än du just nu... Men det är en tanke, en känsla och den behöver få röra sig igenom din kropp! Tillåt dem, sörj att du kanske inte får den upplevelse som du förväntat dig. Sen - finns det plats för något nytt, kanske till och med bättre att växa fram!

Nedan är mina tips om DU funderar på att göra som vi och skapa ditt eget BB retreat på hotel eller kanske hemma:

 

 • Återigen, tillåt dig att SÖRJA. Du hade säkerligen andra planer och visioner för din förlossning och tiden efter. Det är helt naturligt att känna stor sorg, frustration, kanske även ilska! Och som jag skrev ovan, det är en tanke, en känsla, men det är inte DU. Låt dessa känslor ta plats, hedra dem. Låt dem flöda genom dig på ett konstruktivt sätt. Vi jobbar aktivt med redskap för detta i SoulWork Club. Det kan vara genom rörelse, andnings övningar, skrivövningar som vi kallar för SoulSurfing, att använda rösten (skrika, gråta, sjunga) eller genom mjuka guidade avslappnings övningar där du får hjälp att släppa taget, tex yoga nidra.

  När du har sörjt kommer du att känna en glasklarhet och från denna kommer du att vara handlingskraftig! Härifrån tar du nya beslut och agerar!

 

 • Kolla upp hotel i närheten av Förlossningen, det kan vara skönt att vara nära BB om något skulle hända och ni skulle vilja åka in. Jag vet att det även är en ekonomisk fråga att ta in två dygn på hotel, men just nu går hela branschen på knäna och många hotel erbjuder rabatter så kolla upp vad det kostar just nu på hotel i närheten!

  När vi bad om rum var detta prio för oss:

 •  En stor säng som har en hel bäddmadrass! Då kunde vi ha babynestet mellan oss i sängen och vi kunde hjälpas åt under nätterna. Detta var något jag saknat på BB, sängarna var så små och mina barn har alltid spenderat nätterna hud mot hud på mig. Jag har legat och spänt mig för jag var så rädd att barnet skulle ramla ner om jag somnade, så att få vara i en stor säng gjorde att jag kunde slappna av mycket mer!

 • Ljusinsläpp/fönster! Jag och Solei låg i princip på rummet i 48h så det var skönt med stora fönster så att vi såg himlen och ljuset strömmade in :)

 • Stort badrum! En extra lyxig bonus för mamma kroppen. Badkar behövs ju inte för man får inte båda direkt efter förlossningen ändå. Men en skön varm dusch och plats var något som jag verkligen uppskattade (för att inte tala om de varma mjuka handdukarna och mjuka toalett pappret :) Min kropp NJÖT!

 • Jag packade om lite i min BB väska med tanke på att vi skulle ta in på hotel istället för att vara kvar på BB:

 - Vattenflaska (drick mycket vatten så att amningen kan komma igång samt att det blir skönare att göra nummer 2 när det inte är så hårt om du förstår vad jag menar ;)

- Snacks att ha på rummet (Andreas gick ut och handlade massa gott att ha på rummet men ni kanske inte alls vill gå ut så då kan det vara skönt att ha det med sig)

- Vagn eller nest som bebisen kan sova i, vi hade med vagnen så kunde vi lägga ner Solei i den bredvid sängen, även nestet använde jag när jag ammade henne för att sitta skönt i sängen samt att hon sov i det mellan oss.

- Pyjamas skjorta att leva i som du kan knäppa upp. Jag älskar att ha barnet hud mot hud så jag var noga med att jag och Andreas hade kläder som man lätt kunde knäppa upp. Sen visste jag att jag inte skulle lämna rummet så inga fancy pancy kläder här inte :)

- 2-3 ombyten till bebisen

- Blöjor, får man kanske annars på BB men ett hotel har ju garanterat inte det så ta med några extra!

- Wipes

- Topps till naveln, hade jag helt missat så tips att ta med för att hålla naveln torr och ren.

- Alvedon/Ipren för eftervärkar. Hade jag också missat, men eftervärkarna när livmodern drar ihop sig kan göra sjukt ont de första 48h så ta med smärtstillande och fråga på förlossningen hur du bör dosera dem.

- Stora bindor till mamman! Man blöder normalt ganska mycket efter förlossningen när livmodern drar ihop sig, det kallas för avslag. Så ta med stora bindor och bra trosor. På BB bad jag om att få med mig några extra nättrosor och mega bindor, kan vara bra att ha första dygnet/dygnen!

 

 • Om du ska amma

- Amnings Bh/linne

- Amningsnapp har varit min räddning dag 2-3 av amningen. För mig har det funkat super för att avlasta bröstvårtorna. I en perfekt värld behövs det inte men som sagt, för mig har det varit en stor hjälp och efter några dagar har jag lagt undan dem och ammat utan.

 

 • Om du inte ska amma eller vill komplettera amningen

- Ersättning

- Liten nappflaska

- Sked att mata med


Be också om alla råd och tips på förlossningen gällande mat till bebisen så att du känner dig trygg med det när ni lämnar sjukhuset. Be även om att direkt nummer du kan ringa till om du skulle ha några frågor eller funderingar gällande mat och amning så slipper ni kanske åka in och ni kan ta det på telefon, till att börja med iallafall!

Bild5-S.jpg

💗Fjärde trimestern
Så är allt tillbaka till normalt nu? När bebisen är ute och ni har överlevt de första 48 timmarna? Nja inte riktigt. Jag skulle vilja introducera den fjärde trimestern! Enligt österländsk filosofi bör man se skedet efter förlossningen som en omvänd graviditet. Den närmsta tiden kallas för den fjärde trimestern, ha inte så bråttom att komma tillbaka. Det är fantastiskt hur kaotiskt livet med en nyfödd är. Det är ofta en omvälvande tid med mycket känslor. Det är inte bara ett barn som föds utan även en mamma. En nybliven mammas behov liknar väldigt mycket de behov ett nyfött barn har. Mamman översköljs av hormoner, förväntas lära sig och bemästra helt nya färdigheter samtidigt som hennes behov av vård, värme, näring och vila är enorma. Uråldriga seder finns över hela världen där fokus ligger på att stötta den nyblivna modern under denna heliga tid, både känslomässigt, fysiskt och andligt. I Sverige har vi inga sådana traditioner idag. Nyfödda mödrar förväntas klara sig själva och steget att be om hjälp är ofta enormt. Det är dags för en förändring, att ta tillbaka traditionen och kunskapen kring den fjärde trimestern! Jag njuter i detta nu av denna tid, faktiskt för första gången (missade den med mina två första barn men så glad att jag har redskapen och kunskapen att ta vara på den nu!). Jag önskar att jag haft det tidigare också, att någon delta med sig av all denna kunskap och visdom. Så därför är jag så innerligt glad och stolt över att kunna förmedla den vidare här och nu till dig!!!

Jag har skrivit en bok och skapat flera närande och boostande övningar som du får på ljudfil specifikt för denna tid. Du hittar allt HÄR

Jag hoppas innerligt något av ovan kan vara ett stöd för dig just nu! Om du känner någon som är gravid vore jag så tacksam för om du ville dela denna blogg med dem. Är du själv gravid just nu, har du precis fött barn? Vad är dina tips? Frågor?

Skriv dem gärna i kommentarerna nedan så kan vi inspirera varandra samt att jag hoppas kunna svara på dina frågor eller iallafall hänvisa dig till någon som kan!

Låt oss hålla kontakten och hylla livet i detta nu.

Med värme - Johanna

 

5 kommentarer

Emma Ahlstrand
 

Exakt så 🥰 Mitt tips är att även ta med skyddsunderlägg till sängen som du som nyförlöst kan sitta på i en soffa/fåtölj samt använda i sängen på natten. Annars gjorde vi precis som ni, satt i ett underbart hotellrum och åt all mat på rummet tills vi åkte hem. Underbart och så mycket bättre än familjeBB trots allt 🥰

Läs mer
Läs mindre
Johanna Hector
 

Men vilket grymt tipps Emma!! Och så underbart att höra, jag blir helt varm av tacksamhet och lycka för ER!!! Stort Grattis hela familjen!

Läs mer
Läs mindre
Ida - 1 månad kvar
 

Tack! 💞 Detta inlägg var precis vad jag behövde läsa i dessa tider! Oron som naglar sig fast med ”tänk om vi blir sjuka, eller barnen... bara vi kan hålla oss friska tills bebisen är ute och sedan bara vara i vår bubbla utan att träffa människor.” Jag ska inte glömma att andas, jag gör det ibland och fastnar i det där kommunikationsflödet som inte är bra för mig. Graviditetshormonerna som är överallt och som alla andra får stå ut med pga rädslan. 

Tack för att du delar med dig! 🙏 🌸 

Läs mer
Läs mindre
Johanna Hector
Personal
 

Stort Grattis Ida till det nya livet!! Och tack för att du tar dig tid att läsa. Jag förstår dig verkligen. Och rädslan fryser oss, begränsar oss och får ofta stressen att sätta sig i kroppen. Precis som du skriver så andas, känn känslan, gör det du kan och ha tillit till resten. Det blir som sagt sällan som man tänkt sig men OM vi kan vara närvarande och tillåtande kan det blir otroligt vackert, kanske till och med vackrare än vad vi egentligen kunnat föreställa oss! Jag tänker på dig!

Läs mer
Läs mindre
Sarah Villa
 

Tack! Nyttigt för mig det här. Jag är gravid med min 3e och just den 4 trimestern är den som varit den största prövningen. Jag känner skuld för allt. Och då menar jag verkligen allt! I min stilla fantasi tänker jag att vid den 3e graviditeten borde jag kunna parera tankarna men så har ju allt annat satts i gungning iom covid. Så förlossning och tiden därefter känns bara otrygg och rörig. Det ligger dessutom en sorts förväntan från omvärlden, och inte minst från mig själv, på att jag ska vara lugn, vis och erfaren, men det sätter covid, foglossning och graviditetshormonerna stopp för. 

Tack för din text om fjärde trimestern❤

Läs mer
Läs mindre