Så behandlar jag min vitiligo


Det är tidig vår och jag är djupt försjunken i förberedelserna inför vårt bröllop som ska äga rum om en månad. Jag ser mig själv i spegeln och upptäcker en stor brun fläck under vänster öga. När jag tittar närmare ser jag att det inte alls är en stor brun fläck, det är min egen hudfärg som ramar in en stor kritvit fläck. Detta är bara början, i rasande fart befolkar sig de vita fläckarna hela mitt ansikte och snart min kropp.

2018 fick jag diagnosen vitiligo
Mitt namn är Johanna Hector och våren 2018 fick jag diagnosen vitiligo, en autoimmun hudsjukdom där kroppen sägs attackera sig själv. Det finns inget att göra säger läkarna men jag nöjer mig inte med deras svar. Ledsen och sårad över att min kropp har börjat överge mig finns det en kraft i mig som fortsätter söka efter svar, och framförallt, som lyssnar! Jag är övertygad om att vårt yttre kan matcha vårt inre med en bra livsstil och några enkla dagliga ritualer. Inte för någon annans skull, utan för vår egen. För att kroppen är intelligent och den talar till oss konstant. Precis som huden konstant förnyas (även om det går långsammare när vi åldras) och är en spegling av vad som pågår inuti.

vitiligo2

Ett rop på hjälp
Mina stora vita fläckarna som ingen makeup i världen kunde dölja trots hur många produkter jag testade berodde på depiggmentering (hudcellerna hade inte längre några pigment och bildade därför stora vita fläckar). Det var inte lätt att få hjälp! Det vanligaste svaret jag fick hos hudläkarna var att man inte visste varför kroppen attackerade sig själv och att det inte fanns något att göra. En hudläkare gav mig en stark kräm att smörja med som gjorde hela ansiktet torrt medans huden blev tunn och skör. Någonstans djupt inne visste jag att min kropp inte frivilligt skulle attackera sig själv, min kropp är enormt intelligent. Vitiligon måste vara ett rop på hjälp, ett tecken på att något annat var ur balans. Så jag började studera min hud noggrant, men även mina vanor och min livsstil. Som yogalärare, personlig tränare och coach hade jag redan enormt bra redskap och rutiner för vila och återhämtning, så som meditation, andningsövningar, SoulSurfing och yoganidra så jag visste att stress inte var den primära orsaken för mig. Sedan kom jag på att jag hade gjort stora förändringar i min kost de senaste åren så jag dök djupt i det. Med hjälp av en enormt duktig funktionsmedicinare la jag om kosten och boostade huden med pass som ökade cirkulationen och cellförnyelsen. På bara några månader hade jag fått tillbaka pigmenten i ansiktet och sakta men säkert börjar de komma tillbaka på kroppen också (vilket tar längre tid då vi inte har lika snabb cellförnyelse där som i ansiktet).

Tacksam för resan
Idag är vitiligon nästan helt borta och jag är så tacksam för denna resa. Jag har lärt mig enormt mycket, både om mig själv, kroppen och huden. Jag har fått studera hur fantastiskt intelligent och följsam huden är bara vi är villiga att verkligen lyssna och jobba med istället för mot oss själva. Många av de ritualer jag använt mig av för att läka mig själv, men även för att älska mig själv precis så som jag är, (länge var jag inställd på att leva med de stora vita fläckarna och det var verkligen en emotionell berg och dal bana) med allt vad det innebär finns med i programmet FaceGlow. För glow är verkligen inte bara något som sker utifrån och in, det är precis lika mycket inifrån och ut. Idag älskar jag att lägga händerna på ansiktet. Inte bara för hur det får mig att se ut utan lika mycket för hur det får mig att känna mig. Spänningen som rinner av, mjukheten som bjuds in, tiden stannar upp och jag får se mig själv i ögonen. Det är verkligen som att komma hem. Hej, hur mår du, vad säger du till dig själv där inne, vad pågår, vad behöver du? Tack, jag älskar dig!

Se hur vacker du är!
Det är min förhoppning att du också ska landa i detta ljuva, strålande tillstånd. Se hur vacker du är, ge dig själv all den där bekräftelsen du längtar efter så att vi tillsammans kan gå ut i världen och ha kul både med och utan smink. Njuta av beautytrender och ansiktsbehandlingar för att det är härligt, festligt och roligt. Inte för att vi vill dölja något eller kompensera för att vi tror att vårat värde ligger i hur vi ser ut. Detta är grunden till FaceGlow. Är du redo att stråla?

Med kärlek, Johanna Hector

Till FaceGlow

1 kommentar

Sonja
 

Hur gammal var du när du fick vitiligo? Och vilken funktionsmedicinare gick du till för hjälp med kosten? :)

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt

Lämna en kommentar