Hur mycket ska jag öka per vecka i distans och fart?

SoulWork Clubs coach Ida B Olsson svarar på några av de vanligaste frågorna om löpning. 26 april släpps programmet Race Yourself där Ida guidar dig att springa snabbare och längre. I programmets workbook finns fler frågor och svar. 

Jag får alltid ont i ett knä, min rygg eller en axel efter mina intervaller?

Vila en extra dag. Känner du samma sak andra och tredje gången sök hjälp hos en lämplig auktoriserad specialist. Ibland kan det kännas lite när kroppen vänjer in sig vid något nytt.

Hur mycket ska jag öka per vecka i distans/fart?

Distansen kan du öka fem och tio minuter per långpass. Farten kommer med intervallerna. Du ska inte medvetet öka farten vid distanspass utan bara distansen. Genom att du maxar intervallerna kommer farten automatiskt öka men stirra inte blind på det.

 

Hur många lopp kan jag springa per år?

Det beror på ditt träningsupplägg men det du ska vara medveten om är att lopp sliter på kroppen. Så spring hellre färre än fler och låt det byggas upp sakta år för år. Maraton skulle jag rek ett per halvår. Halvmara funkar fler om du är van vid distanspass.

Kan jag mysjogga som gravid?

Är din kropp van att jogga kan du springa så länge det känns bra. Det kommer en dag när kroppen säger ifrån. Innan det är det bara bra för både dig och barnet.

Hur vet jag om jag håller rätt tempo i mysjogg?

Här är alla individuella i var de befinner sig så det finns inget ex. 7:30-tempo/km är det rätta… Du ska känna att ditt andetag behöver vidgas men du ska inte vilja stanna och kräkas!

Kan jag gå under nedjoggen?

Nej. Kroppen återhämtas bäst av att göra likvärdigt det den gjort under ansträngningen.

Vad ska jag köpa för prylar innan jag kan ge mig på löpningen?

Ett par bra löpardojjor. Sedan är kläderna mindre viktigt. Ta något som sitter skönt på kroppen.

 

Mer om Race Yourself

 

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar