Så föddes programmet Fjärde trimestern

När Johanna Hector var gravid med tredje barnet kände hon att hon ville göra saker lite annorlunda. Under de tidigare graviditeterna ville hon känna att hon kunde leva på som vanligt. Det var viktigt att inte bli behandlad som glas bara för att hon var gravid.

– Det var mycket ”kan själv” och jag hade ganska svårt att ta emot hjälp. Men nu hade jag med mig andra värderingar, lite annan visdom och en nyfikenhet kring ”tänk om hårdare och mer inte alltid är bättre”.

Johanna började studera österländska filosofier och praktiker under graviditeten och hörde för första gången talas om fjärde trimestern.

– Under en graviditet går vi igenom tre olika trimestrar. Mycket av till exempel yoga och anpassas utifrån vilken trimester du är i men jag hade aldrig hört talas om en fjärde trimester! De tre första månaderna efter förlossningen kallas för den fjärde trimestern då de är som en förlängning av graviditeten, både för mamman och bebisen. Förlossningen är över och din bebis är nu på utsidan istället för i din mage. De första veckorna och månaderna kan vara magiska, men de kan också vara extremt jobbiga och fulla av tårar. Det finns flera fantastiska uråldriga ritualer och praktiker under den fjärde trimestern att ta hjälp av. Genom att försöka släppa förväntningar, åtaganden eller måsten och ta dagarna (och nätterna) som de kommer så kan du underlätta för både dig och bebisen att göra dessa månader till en varm, näringsrik tid av retreat, stöd och förundran!

⁠I SoulWork Club finns ett helt paket med tre olika program för dig som är gravid och har varit och det allra viktigaste av dem är kanske just programmet Fjärde trimestern.

– ⁠Jag har själv älskat att få dyka ner i både forskning, sagor och kulturer för att föra samman guldkornen åt både dig och mig när vi går in i den fjärde trimestern. Jag hoppas innerligt att programmet är som ett varmt stöd att luta dig mot. En inspiration att be om hjälp, att ta emot och att i förlängningen stötta andra kvinnor och mödrar på deras resa. Och i slutändan, föra vidare denna ritual av självkärlek och omtanke till våra barn. För barn gör inte de vi säger, de gör det vi gör.

Johannas bästa tips inför den fjärde trimestern: 

1: Våga be om hjälp! It takes a village – så delegera! Be vänner ta med mat, ta hand om bebisen så att du kan sova, passa de andra barnen, städa åt dig, ge dig en fotmassage... släpp loss din inre diva!

2: Lär dig andas rätt. Detta kommer du ha hjälp av både tiden före, under och efter!

3: Foodpreppa! Laga värmande, närande och lättsmält mat. Frys in så att du har tillgång till mat som stöttar din läkning efter förlossningen! Postpartum mat har alltid varit mjuk, varm, fuktig, krämig, oljig och ganska mild, med en gnutta sött här och där. Om det låter lite som bebismat så har du helt rätt, det är det! Efter att dina organ i magen har fått stå åt sidan i nästan 10 månader är matsmältningen inte på topp. Den är långsammare och svagare än normalt och det kommer ta ett tag innan den kommer igång igen. Varm mat som soppor och grytor är optimalt de första veckorna då de är lättsmälta. När den varma maten flödar ner längs halsen och landar i magen möter den ljumma matsmältningsjuicer och det krävs mindre energi för kroppen att smälta och ta upp näringen från maten.

4: Drick! Du har förlorat mycket vätska under förlossningen därför är det extra viktigt att dricka mycket nu. Och om du ammar kommer du behöva dricka ännu mer för att kunna producera bröstmjölk. Se till att alltid ha stora glas med rumstempererat vatten nära sängen, soffan och där du brukar landa med bebisen. Ännu bättre om du kan sippa lite varmt vatten under dagen. Du behöver absolut inte forcera ner litervis med vatten, men sikta på ca åtta 2,5dl glas om dagen iallafall. Du kan även dricka buljonger och ört teer för en extra boost!

5: Vila! Skapa goda förhållande för återhämtning och vila. Inom Kinesisk medicin ordineras vila och sömn den första tiden för att bygga upp chi, livskraft hos den nyblivna mamman. Finns ingen kost eller träning i världen som är lika värdefull som vilan. Det är faktiskt det vanligaste misstaget människor gör när det kommer till sin hälsa, de underskattar vilans enorma kraft och vikt i strävan mot en vältränad fysik och hälsosam kropp och knopp. Men att få tillräckligt med sömn och vila med en nyfödd är lättare sagt en gjort. Långt ifrån alla bebisar sover på natten, för de flesta kommer de första veckorna eller månaderna att vara lite upp och ned!

Till Fjärde trimestern

SoulWork-teamet

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar